Góralska Agencja Eventowa GÓRALOMANIA.pl oraz Karpackie Zbóje zapraszają zacnych Gości na Żywiecczyznę na imprezę „Próbowacka Jodła Beskidzkiego”, która rok rocznie odbywa się na Żywiecczyźnie!
W przeglądzie bierze zawsze udział wiele Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu żywieckiego, które przy pięknie dekorowanych stołach serwują regionalne potrawy i przekąski. Można spróbować wyśmienitych zup i potraw mięsnych, smakowitych wypieków oraz powalających nalewek według starych, tradycyjnych receptur naszych babć, które zaleca się przede wszystkim ze wzglądu na ich walory zdrowotne. Potrawy oceniane są przez wybitnych smakoszy z regionu Beskidów pod względem zgodności z tradycją, możliwości ich zastosowania we współczesnej kuchni oraz walorów smakowych. Podczas tej imprezy można spróbować wielu tradycyjnych smakołyków m.in. ziemniaków nadziewanych mięsem i oscypkiem, sernika z malinami, łazanek z boczkiem i kapustą, bunca w ziołach czy sałatki z rydzów. Po takich pysznościach, na lepsze trawienie panie serwują zdrowotną herbatkę ze słomy owsianej i jeszcze bardziej zdrowotne nalewki i wina. Celem imprezy jest propagowanie dań regionalnych typowych dla Żywiecczyzny oraz możliwość zastosowania ich we współczesnej kuchni. Podczas Przeglądu Koła Gospodyń Wiejskich z wszystkich gmin powiatu prezentują przeróżne regionalne potrawy, napoje ziołowe, nalewki oraz ciasta, które już dzisiaj zniknęły z naszych codziennych jadłospisów. Jury konkursu ocenia potrawy w następujących kategoriach: zupy, potrawy mięsne, nalewki i napoje, potrawy na bazie miodu oraz pozostałe potrawy (np. pieczywa, potrawy mączne, warzywne, ziemniaczane itp.).
Przyjeżdżając na Żywiecczyznę Karpackie Zbóje oraz Firma Góralski catering www.goralkicatering.pl polecają degustację m.in. takich dań jak: gulasz zbójecki z liskami, kwaśnica z pęcokiem i bułami, swojski nabiał – masło, ser biały, maślanka, swojski chleb, pieczone mięsa na zimno (różne rodzaje), nalewki – z mleczy, z aronii, z wiśni, dżem z poziomek, miodzik z mleczy i przeróżne ciasta. Wszystkiego można spróbować! Mniam!