Już Golcowie śpiewali „Gdy Widze Słodyce To Kwice”, co powoduje, że co roku do Żywca zjeżdżają tysiące turystów z Polski i zza granicy spragnionych tej doskonałej góralskiej zupy!
Żywiecka kwaśnica, doskonałe piwo i gwiazdy polskiej muzyki gwarantują dobrą zabawę. Wszystko to czeka Was u nas w Żywcu – stolicy polskiego piwa i zbójnictwa karpackiego!
Tradycyjna regionalna zupa góralska gotowana jest według przepisu, który przetrwał w lokalnej kuchni od setek lat. Sekretem odpowiednio przyrządzonego dania jest smak kiszonej kapusty, bo dobra kwaśnica musi być bardzo kwaśna. Niedopuszczalne jest dodawanie jarzyn, ponieważ wówczas powstaje kapuśniak. Kwaśnicę je się z ziemniakami, lub chlebem.
Właściwie, nie ma karczmy czy gospody od Rabki do Cieszyna, w której nie można by skosztować kwaśnicy. W wielu podgórskich, tatrzańskich i beskidzkich miejscowościach ich mieszkańcy uważają, że to właśnie stamtąd pochodzi ta pożywna zupka z "wkładką". Dla turystów nie ma to najmniejszego znaczenia. Dla nich liczy się tylko smak i niezwykły aromat, który kojarzy się z górami , urodziwymi kelnerkami i dowcipnymi kucharzami!
Co roku na Błoniach Żywieckich pod amfiteatrem bity jest rekord Guinnessa w ilości ugotowanej kwaśnicy! Przez 3 dni Festiwalu przewija się około 20.000 osób, co świadczy o wielkie popularności naszego góralskiego święta!
Nad Jeziorem Żywieckim czuć w powietrzu zapach wędzonego boczku i gotującej się kapusty z żeberkami. Ktoś zapyta dlaczego kwaśnica w Żywcu smakuje tak wybornie? To wielki nasz sekret, ale możemy uchylić rąbka tajemnicy, że chodzi też o doskonałą wodę źródlaną z której słynie Żywiecczyzna!
Zapraszamy co roku w wakacje do Żywca aby zakosztować wybornego piwa i doskonałej góralskiej kwaśnicy! Hej!